De beste excentrische schuurmachine

De beste excentrische schuurmachine

Wat is een willekeurige vlakschuurmachine?

Wij zouden de willekeurige vlakschuurmachine geen recht doen als we hem zouden omschrijven als een klassieke vlakschuurmachine. Alleen al de naam ervan zou ons moeten laten zien dat we te maken hebben met een speciaal instrument. We zien een duidelijk verschil in de beweging van de schuurschijf.

Hoe werkt een willekeurige vlakschuurmachine?

De schuurschijf beweegt excentrisch. In vergelijking met een vlakschuurmachine schommelt alleen de schijf. Bosch heeft de eerste vlakschuurmachine op de markt gebracht.

Werken met een vlakschuurmachine

Houd het apparaat parallel aan het werkoppervlak. Het mag niet op het werkstuk worden geplaatst tijdens het gebruik. Schakel de excentrische vlakschuurmachine pas in als het gereedschap op het werkstuk ligt. Een uitzondering vormen de apparaten met schijfrem.

Tijdens de werking wordt er stof gegenereerd. Vooral wanneer oude lak moet worden geschuurd, moet u een excentrische schuurmachine met stofafzuiging aanschaffen. Het fijne stof is immers een gevaar voor de gezondheid. Het is het beste om de werktijd te verkorten.

Baanschuurmachines zonder trillingsdemping brengen de sterke bewegingen over op de kop van de machine. Dit heeft een negatief effect op langer werken, omdat je de trillingen in je handen kunt voelen.

Wanneer moeten de vlakschuurmachines worden gebruikt en wanneer moeten excentrische schuurmachine worden gebruikt?

Pas op het eerste gezicht lijkt de excentrische vlakschuurmachine op een vlakschuurmachine. We bedienen beide gereedschappen met de hand en hebben een krachtige elektromotor. Met een druk op de knop begint de ronde schuurschijf te bewegen. Op de vlakschuurmachine draait de schuurschijf. Tegelijkertijd werkt deze schijf excentrisch op de aandrijfas, wat stervormige cirkelvormige bewegingen in gang zet. De excentriek heeft een veel hogere afnamesnelheid. Dit heeft een bijzonder positief effect op het slijppatroon.

De dure vlakschuurmachine is uitgerust met een schijfrem. De rem voorkomt onooglijke scoren in het hout, bijvoorbeeld als de machine het materiaal met een te hoge snelheid raakt.

Baanschuurmachine versus rotatieschuurmachine

In de houtverwerking kunt u niet om het schuren heen. Gezien de vele verschillende gereedschappen en schuurmachines is de keuze niet eenvoudig. Een heel bijzonder type roept altijd vragen op. We hebben het over de draaimolen. Het meest voor de hand liggende verschil tussen de excentrische schuurmachine en de roterende schuurmachine is de constructie. De vlakschuurmachine heeft een motor die onder een hoek van 90° staat. De vlakschuurmachine heeft de motor boven de schuurschijf. Hierdoor kunt u overschakelen van de versnellingsstand naar de orbitale modus.

  • Versnellingsbakmodus: het slijpwiel en de hoekversnelling beginnen te bewegen.
  • Baanvormige schuurmachine: Hier werkt een tandwielschuurmachine op dezelfde manier als de baanschuurmachine. De tandwielschijf loopt vrij en oscilleert.

We zouden het geheel waarschijnlijk nauwkeuriger omschrijven als een grove en fijne slijpmethode. Op het werk kunnen deze bedrijfsmodi zeer goed worden gecombineerd. U zou bijvoorbeeld de modus grof slijpen voor grof schuurpapier selecteren en de modus fijnslijpen voor fijn schuurpapier met een fijnere korrel uitschakelen.