Mindfulness wat is dat?

Mindfulness is een woord dat de laatste tijd steeds vaker voorkomt, maar waar van het nog voor veel mensen onduidelijk is wat het daadwerkelijk is. Is het maar gewoon zo’n trend die over een paar jaar al weer overgewaaid is? Of is het echt zinnig en gaat het velen van ons verder helpen? Lees hieronder verder en oordeel zelf!

Wat is de gedachte achter mindfulness

Om er achter te komen of mindfulness een blijvertje gaat worden of dat het over een jaar alweer verdwenen is, is het handig om te weten wat mindfulness nou eigenlijk betekent. Mindfulness is een houding die gekenmerkt wordt door het accepteren van ervaringen die je niet kan veranderen. Iedereen kent in het leven wel van die dingen die heel moeilijk/heftig zijn. Doordat dit van die lastige dingen/gebeurtenissen zijn, is het vaak heel moeilijk dit los te laten en te genieten van het nu. Bij mindfulness wordt er door middel van cursussen geleerd om de ballast van de afgelopen tijd los te laten en helemaal te focussen op het huidige moment en daar weer energie uit te halen. De mindfulness oefeningen hoeven maar 5 minuten op een dag te duren en dienen regelmatig herhaald te worden. Er zijn over het hele land verschillende mogelijkheden om aan een cursus deel te nemen, zoals bijvoorbeeld bij Mindfulness Deventer.

Wat zijn de resultaten van mindfulness

Er zijn bij mindfulness positieve resultaten aan verbonden. Zo zorgt het ervoor dat er meer rust ervaren wordt, doordat alle zorgen tijdelijk weggeschoven worden. Echter is het niet alleen rust dat tot de positieve resultaten gerekend kan worden, maar ook een beter geheugen en concentratievermogen horen hierbij. Verder is er uit onderzoeken gebleken dat het een positief resultaat heeft op het terugbrengen van stress en depressies. Het gaat zelfs zover dat het kan helpen omgaan met langdurige pijn.

mindfulness

Lees ook: Gitaar spelen is een kunst én ontzettend leuk